Skjær ut gresskar til halloween

To hender som holder et utskjørt gresskar
Nærbilde av en hånd som skjærer i toppen av et gresskar
Steg 1: Fjern innmaten

Lag en skummel gresskarlykt og la den lyse opp halloween-natten. Vi viser deg hvordan du enkelt skjærer ut gresskar til halloween.

Gresskarlykter er en vesentlig del av halloweenfeiringen og kalles "Stingy Jack" på engelsk. Uttrykket kommer fra eventyret om Jack som lurte og tok djevelen til fange flere ganger. For at djevelen skulle få tilbake friheten sin måtte han love at Jack ikke skulle komme til helvete.

Da Jack døde ville imidlertid ikke Gud ha han i himmelen, og Jack hadde dermed ikke noe sted å være. For at Jack ikke skulle leve i mørket, gav djevelen han et brennende kullstykke. Dette la Jack i en uthulet nepe som han brukte som lykt.

Nepen har i senere tid blitt byttet ut med gresskar, som blir skjært ut til gresskarlykter og satt ut på trappen for å lyse opp mørket for Jack.

Skjære ut gresskar

Selv om gresskarlyktene er ment for å lyse opp mørket for Jack, er det også blitt brukt som pynt både inne og ute. Det finnes utallige måter å skjære ut et gresskar på, så her er det bare å la kreativiteten styre. Hva med å spraye gresskaret svart før du begynner, eller kanskje vil du heller pynte det med glitter?

Dette trenger du

  • Kniv
  • Tusj/kulepenn
  • Skje (til å grave ut innmaten)
  • Evt. glitter og spraylakk

Steg 1: Fjern innmaten

Skjær av toppen på gresskaret og spar lokket til senere. Dette skal settes på igjen når du er ferdig med å skjære ut gresskaret. Bruk en skje til å fjerne all innmaten.

Tips! Spar innmaten til senere og lag gresskarpai eller gresskarsuppe av restene.

Kvinne som skjærer ut et opptegnet gresskar
Steg 2: Tegn opp formen du vil ha
To hender som skjærer ut gresskar
Steg 3: Skjær i gresskaret

Steg 2: Tegn opp formen du vil ha

For at det skal bli lettere å skjære ut gresskarlykten, kan det være lurt å tegne opp formen du vil ha før du begynner å skjære. Prøv deg gjerne litt frem, slik at du finner en form du er fornøyd med.

Tips! Er du ikke så flink til å tegne? Bruk en stjerne- eller hjerteformet pepperkakeform til å skjære ut øynene på gresskarlykten.

Steg 3: Skjær i gresskaret

Når du er fornøyd med formen på gresskaret, kan du begynne å skjære ut der du har tegnet.

Tips! Bruk en tynn kniv som kan bøyes, da blir det enklere å skjære ut de små detaljene.

Utskjærte ansikt på gresskar
Bonustips: Du kan også bruke kakeformer for gøyale former.