Tips til julepynt du kan lage på juleverkstedet

Gutt på juleverksted
Hånd som perler
Julegaver med perlefigurer på

Julen er rett rundt hjørnet og det er endelig lov med både julemusikk og andre koselige juleaktiviteter - som juleverksted. Vi viser deg hva du kan lage.

Perlepynt

Er du lei av den tradisjonelle julepynten er perlepynt midt i blinken for deg. Det eneste du trenger er perler, perleform, litt bakepapir og et strykejern.

Slik gjør du

Før du setter i gang, kan det være lurt å planlegge både form og hvilke farger du ønsker å bruke. Har du lyst til å lage stjerner, hjerter eller julekuler? Eller kanskje du har lyst til å skrive noe hyggelig som kan henge i vinduet? Er du tom for ideer er Pinterest et flott sted å hente inspirasjon fra.

Når du har perlet ferdig den formen du vil ha, er det på tide å ta frem strykejernet. Legg en liten lapp med bakepapir over perlene og stryke jernet forsiktig over perlene. Ta gjerne av papiret mellom hver gang, slik at du er sikker på at det ikke brenner seg.

Tips! Perlepynt passer også ypperlig som til og fra-lapper på gaver, eller bare som pynt når du pakker inn.
Glass med juletre, stearinlys, julekuler og diverse julepynt
Glass med juletre, stearinlys, julekuler og diverse julepynt
Karameller dandert i en gaveboks
Bilde fra matprat.no

Glasslykt med pynt

Når mørket senker seg i desember, er det ekstra koselig å tenne lys inne – både levende og elektrisk. Lyskrukken du ser på bildet er enkel å lage og gir en lun stemning til hjemmet. Perfekt som julepynt eller julegave til en du er glad i.

Dette trenger du

 • Glass med lokk. Her kan du for eksempel bruke Norgesglass
 • Superlim
 • Pynt du kan ha inni glasset som små pyntetrær eller nisser
 • Batteridrevet lyslenke med små lys. Alternativt glitter eller paljetter

Slik gjør du

Start med å vaske glasset godt, så du er sikker på at du ikke pynter et skittent glass. Skru deretter glasset fra hverandre og legg lokket med innsiden opp.

Finn frem pynten du tenker å ha inni glasset og lim det fast på innsiden av lokket. Husk at glasset skal snus når det er ferdig, så pass på at du limer på pyntet riktig vei.

Når du er ferdig med å lime på pynten, kan du putte lyslenken inn i glasset. Og nå kommer den vanskelige delen; skru på lokket med pynt, uten å dytte sammen lyslenken. Her finnes det ingen kjapp løsning, så her må du bare prøve deg frem.

Et tips er å legge lyslenken mest mulig ut i kantene og la det være igjen et lite rom i midten. På den måten blir det lettere å få plass til pynten som sitter på lokket. Dersom du synes at en lyslenke blir for vanskelig, kan du for eksempel bruke glitter eller paljetter som pynt.

Har du heller lyst til å bruke tiden på juleverkstedet til å lage hjemmelagde julegaver? Da kan vi anbefale denne oppskriften på julekarameller. Disse er også flott å gi bort som vertinnegave.

Julekarameller

 • 3 dl kremfløte
 • 2 dl sukker
 • 1 dl lys sirup
 • 100 g smør i terninger

Slik gjør du

 1. Ha fløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Bland det sammen med en sleiv og kok opp under omrøring. La det koke på middels varme til karamellblandingen tykner.
 2. Sjekk om karamellen er ferdig ved å gjøre en "dråpetest". Hell en dråpe karamell i et glass med kald vann. Hvis karamellen stivner og du klarer å forme den til en kule er den klar. Hvis ikke, kok litt til. Gjør gjerne testen flere ganger.
 3. Tilsett smør i blandingen når karamellen har bestått "dråpetesten". Rør smøret godt inn i karamellblandingen.
 4. Kle en liten langpanne form med bakepapir og hell karamellmassen forsiktig i formen. Se til at du ikke brenner deg. La karamellen avkjøle seg litt på benken før du setter den i kjøleskapet til den stivner helt.
 5. Snu formen på hodet, og hvelv ut den stive karamellen. Skjær opp i passelig store biter. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den. Oppbevar karamellen innpakket i bakepapir i kjøleskapet, eller pakk hver bit inn i cellofan.

Oppskrift fra matprat.no