Utstyr til første klasse

pennal med gul saks, highlighter, blyant og rosa pen, blyant og linjal
to barn med ryggsekk som løper
fire barn som står i rekke med ryggsekk på skole
blå pennal med blå og gule skolemateriell
flere rull med bokbind i rød, rosa, lys rosa med blomster og hvit og sort
elever som spiser lunsj
brødskiver, tomater, kjeks i en lunsjboks med granateple og vannflaske ved siden av en skolesekk og bøker
jente som tar på seg sko på skolen

Skal barnet ditt begynne på skolen? Her er en sjekkliste over ting som kan være lurt for førsteklassinger å ha til skolestart. Se om du har det dere trenger!

Skolesekk

Det aller viktigste til skolestart er selvsagt en god skolesekk. Førsteklassingen selv er nok mest opptatt av farge og pynt, mens vi voksne tenker mer på at en liten kropp skal bære alt utstyret til og fra skolen.

Heldigvis er utvalget av skolesekker stort, slik at begges behov blir møtt. Det som er viktigst å sjekke er at sekken ikke er for stor, og at den sitter riktig på ryggen.

TIPS

For de som starter med svømming allerede i førsteklasse, er det lurt med en liten gympose til det man trenger til timen, som kan legges på toppen av sekken.

Pennal

Oppi sekken er det flere ting som må være med. Når førsteklassingene skal lære seg alfabetet trenger de noe å tegne og skrive med, og de trenger derfor et pennal.

Dere kan velge mellom store, flate pennal som kan åpnes helt opp og hvor alt har sin faste plass, eller så kan dere gå for et rundt posepennal hvor delene ligger løst i. Begge alternativene er gode, så la barnet velge sin favoritt.

Finn pennal og skrivesaker hos bokhandel, leketøysbutikk eller hobbybutikk.

Skrivesaker

Visste du at de fleste pennal selges ferdig utstyrt med blyanter, viskelær og linjal? Et bonustips er likevel å kjøpe litt reserveutstyr til å ha på lur, for å unngå små «kriser» hvis en fargeblyant eller et viskelær er blitt borte, brukt opp eller ødelagt.

Derfor kan du gjerne kjøpe inn et par blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter som du har liggende til behovet dukker opp. Det kan også være lurt å ha en limstift tilgjengelig hjemme.

Bokbind

Om skolen barnet ditt skal begynne på bruker lærebøker, er sjansene store for at en av de første leksene de får er å legge bokbind på bøkene som lånes ut. Dette er en fin måte å lære barna at man alltid skal behandle andres saker som om det var sitt eget, så husk på å inkludere barnet når dere skal kjøpe inn og legge på bokbind.

Når det kommer til valg av bokbind har dere valgmuligheter. Velg mellom gjennomsiktige plastbind, slik at barnet lett kan se omslaget på boken, mønstret beskyttelsespapir eller bokbind i stretch-stoff – som dere enkelt kan ta på og av. La barnet velge sin favoritt så blir de ekstra glad i bøkene sine.

Drikkeflaske og matboks

Det er viktig at barna alltid har med seg en vannflaske og nok mat til hele dagen. Velg en solid drikkeflaske som tåler en trøkk og en matboks med flere rom som enkelt kan fylles med minigulrøtter eller annen deilig snacks. Tenk over om det er viktig at matboksen ikke lekker.

TIPS

Det kan også være lurt å gå til innkjøp av termos, sitteunderlag og grillpinne til dagene hvor det er lagt opp til tur.

Skoleklær

På barneskolen finnes det som regel en stor og gøyal skolegård hvor barna kan løpe, hoppe og klatre. Aktive barn trenger klær og sko som de kan bevege seg uanstrengt i og som tåler en støyt.

På skolen er det også forventet at barnet selv sørger for å kle på og av seg, både før og etter friminuttene og hvis han/hun fryser eller blir for varm. Plagg som fungerer lag på lag kan være en god idé, slik at barnet enkelt selv kan ta av og på en genser eller jakke for å regulere varmen. I forkant av skolestart kan det derfor være lurt å ta en sjekk i garderobeskapet, og kanskje la barnet øve på å kle på seg selv.

Innesko

Det er vanlig at småskolebarna må skifte fra utesko og ta på seg tøfler eller innesko før de går inn i klasserommet. Dette må de klare selv, så det kan være lurt å velge sko som barnet enkelt kan ta både på og av.

Ekstra skift

En overraskende regnskur eller et uhell kan skje. For at barnet skal slippe å tilbringe resten av skoledagen i våte eller sølete klær, gjør du smart i å legge et sett med reserveklær på skolen.

Klær og sko tilpasset sesongen

Det er viktig med klær til all slags vær – for barna er mye ute de første årene på barneskolen. Når det nærmer seg vinter og kaldere tider, bør barnet ha liggende et par votter (vannavstøtende eller i skall), lue, skjerf, fleece- eller ullklær, tykke sokker, ullundertøy, en foret bukse eller dress og vanntette sko.

Til vår og sommer bør du ha tilsvarende plagg og tilbehør tilpasset disse årstidene. Været kan fort slå om. Se disse tipsene om hvordan du kler de minste i varmen.

Regntøy og gummistøvler

Utedager tar sjelden hensyn til værmeldingen, og det gjør heller ikke friminuttene. Gode, bevegelige regnklær bekrefter regelen om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.

TIPS

Mange kjøper to sett med regntøy, eller et sett i tillegg til skalljakke og -bukse. En skalljakke kan brukes både vår og høst. Sjekk gjerne at vannsøylen er på minimum 10 000 – jo høyere tall, desto bedre vanntetthet.

jente med gummistøvler og regnfrakk som hopper i en vanndam
barn med refleksvest på seg ute i skogen
mann som setter navn på jeans bukse
gruppe med barn som leker på huske
barn som skal til skolen sammen

Refleksvest

Skoleveien blir tryggere med refleksvesten på. Dette gjelder selvfølgelig langs bilveier, men også på sykkel- og gangstier. Det finnes flere typer, så velg gjerne en variant som er enkel å ta av og på. I tillegg er det smart å sørge for at det er refleksutstyr på skolesekken.

Merketusj eller navnelapper til klær og utstyr

Det er ikke lett for et lite menneske å huske mange ting på én gang. Skolene melder at det er mye gjenglemt tøy som aldri blir hentet og de fleste skoler sender sekkevis til Fretex flere ganger i året.

Dersom klærne er merket med navn og telefonnummer, enten med merketusj eller navnelapp, er det mye større sjanse for å få klærne tilbake og slippe å kjøpe nytt. Husk også å merke alt av utstyr barna har på skolen.

En god start for store og små

Det er fint å ha forventninger til hvordan det nye livet med skolebarn skal bli, og det er fint å forberede deg på mer enn bare utstyrslista. De fleste skoler legger føringer for hva som er ønskelig med tanke på bursdagsfeiringer og vennegrupper, og det finnes også tiltak som følgegruppe som foregår på eget initiativ.

Vennegruppe

En vennegruppe er et tiltak som settes opp av skolen på starten av skoleåret, som har til formål at samtlige barn skal bli inkludert og bedre kjent med hverandre. Gruppene blir satt sammen av læreren som velger 4-5 elever (både gutter og jenter) som blir med hverandre hjem etter tur.

I løpet av det første halve året har barna da vært hjemme hos hverandre, og forhåpentligvis fått seg noen gode venner allerede. På første foreldremøte er dette et aktuelt tema og man avgjør om vennegrupper skal opprettes.

Følgegruppe

Enten man har kort eller lang skolevei er det alltid best å gå sammen med andre. Ta en kikk på klasselisten for å se hvem som bor i nærheten av dere. Kanskje det til og med er flere barn i nabolaget som kan slå følge til skolen sammen?

Setter dere sammen en følgegruppe, kan du og de andre foreldrene rullere på hvem som følger gruppa. Dette er et tiltak som må iverksettes av foreldre selv, så kanskje du skal ta initiativ?

Lukket gruppe for foreldre på Facebook

Det kan være en fordel å ha muligheten til å kommunisere enkelt med andre foreldre. Ved å opprette en lukket gruppe for foreldrene har dere et forum som kan benyttes til å dele nyttig informasjon eller til å stille relevante spørsmål, som for eksempel hvor mye man skal bruke på bursdagsgaver.

Her på senteret finner du alt dere trenger til skolestart. Velkommen!