Bruk mindre strøm når du laget mat

panner på steketopp
Bruk lokk!
en som holder stekepanne med mat
Utnytt varmen godt!

Kjøkkenet er ett av stedene det er ganske enkelt å spare strøm. Noen små justeringer av vanene, så er du der.

Vi har fått noen tips fra Elkjøp, som gir deg snarveiene til lavere strømforbruk. På kjøkkenet skal det varmes mat, kjøles mat og ikke minst vaskes kopper og kar. Alt dette krever strøm. Det betyr også at det finnes mulighet for å spare energi.

Dyrt å varme vann

"Varmtvann er en stor post på energibudsjettet. Vær bevisst, ikke bare når du dusjer, men også på kjøkkenet. Ikke la varmt vann stå og renne rett i sluket", sier pressesjef Eiliv Flakne i Enova. Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Det første og enkleste rådet er å bruke vannkokeren når du skal varme opp vann. "Å varme vannet i vannkokeren trekker mindre strøm enn å varme vannet i en kjele", understreker Flakne.

Bruk lokk og vær bevisst på mengde vann

Flakne har flere tips til hvordan du kan spare strøm når du skal varme opp vann og mat. "Har du ikke vannkoker, er et enkelt tips å bruke lokk på kjelen. Da går det fortere, og energiforbruket bli lavere". Dette gjelder selvsagt også når noe står og koker eller damper over tid, som egg og grønnsaker –bruk lokk. Grønnsakene kan med fordel kuttes opp i mindre biter, slik at de fortere blir så møre som du vil ha dem. Unngå også å koke opp mer vann enn du trenger.

Utnytt varmen godt

Strømsparing blir enklere når du først har begynt å bli bevisst. " Du trenger ikke alltid å bruke den store stekepannen. Har du flere, bruk den størrelsen du faktisk trenger, slik at flaten du skal varme opp blir så liten som mulig", sier Flakne. Du kan også bruke koketoppen smartere. Trenger du egentlig å steke så hardt? Sjelden. Også varmen i stekeovnen kan utnyttes bedre. Dersom du skrur av ovnen ti minutter før middagen skal være klar, vil ettervarmen være tilstrekkelig til å gjøre maten ferdig.

Juster temperaturen

Du kan også bruke mindre strøm ved å bruke utstyret du har på smartere måte. Sørg for å justere temperaturen i kjøleskap og fryser til anbefalt temperatur, som er 4 plussgrader i kjøleskapet, og minus 18 i fryseren. Kaldere enn dette er helt unødvendig. Et lite triks er også å tine mat i kjøleskapet. På den måten bruker kjøleskapet mindre energi for å holde temperaturen. Du unngår også å bruke mikrobølgeovnen unødig.

Fyll opp oppvaskmaskinen

Å kjøre oppvaskmaskinen oftere enn nødvendig er også et lite energisluk. Sørg for å fylle den opp før du trykker på startknappen, og sett deg inn i hvilke programmer som er mest energibesparende.

Sjekk energimerkingen når du handler nytt

Eldre elektriske apparater er ofte mindre energieffektive enn nye. Skal du handle nytt er det lurt å velge et produkt med lavest mulig energiforbruk. Alle produkter har en egen energimerking der skalaen går fra A til G, der A er best.

Elkjøp hjelper deg gjerne!

Hos Elkjøp finner du selgere som er eksperter på kjøkkenutstyr. De kan hjelpe deg med å finne frem blant alle de ulike modellene, og gir deg tips til hvordan du kan bruke dem på smarteste måte.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00